Napotki obiskovalcem festivalov za zmanjševanje škode zaradi drog in alkohola

Vsaka uporaba drog prinaša določena tveganja. Če se odločiš zanjo, lahko z upoštevanjem osnovnih pravil zmanjševanja škode določena tveganja zmanjšaš.

 

DOBRO POČUTJE/IZBERI SAM

Na festivalu poišči primeren senčen prostor, poskrbi za dnevni počitek ter zadosten nočni spanec. Poskrbi za kakovostne obroke in hidracijo (voda, izotonični napitki, limonada). Za nadomeščanje tekočine, ki si jo izgubil_a zaradi vročine in plesa, ne posegaj po alkoholu, ki ima učinek dehidracije. Določena “brezalkoholna” piva lahko vsebujejo tudi alkohol. Pivskim igram (beer pong, Drinkopoly) se raje odreci. Pazi na osebne stvari, ne pozabi na čepke za ušesa, ki ti bodo pomagali zaspati in zaščititi sluh na plesišču. S sabo imej sončno kremo z zaščitnim faktorjem, repelent, ker so na festivalih v naši družbi radi tudi komarji, in primerna oblačila, predvsem v primeru spremenljivih temperatur. Spoštuj osebni prostor ostalih obiskovalcev_k festivala in pravila lepega obnašanja. Vsi_e obiskovalci_ke festivala se držimo aktualnih napotkov NIJZ in organizatorja_ke festivala glede covida-19, saj z lastnimi dejanji pomagamo zajeziti širjenje virusa. V primeru slabega počutja ali prehlada raje ne načrtuj obiska festivala oz. poskrbi za pravočasno testiranje na covid-19. Če prihajaš na festival v pisani družbi in nekdo iz družbe zboli, se vsi obnašajte odgovorno in se testirajte.
Odgovornost za zdravje in dobro počutje počiva na ramenih vsakega_e posameznega_e obiskovalca_ke festivalov. Festival bo toliko boljši, če smo vsi solidarni.

 

UPORABA DROG/PLEŠI Z GLAVO

Vedno se informiraj o substanci, ki jo nameravaš uporabiti, in jo pred tem testiraj na eni izmed DrogArtovih sprejemnih testirnih točk (Ljubljana, Maribor). Test je anonimen in brezplačen. Rezultate dobiš v enem tednu, zato poskrbi, da boš testiral¬_a pravočasno in bodo rezultati na voljo, ko se odpraviš na festival.
Tudi na izbranih festivalih bo omogočeno testiranje substanc. Informacija o tem bo objavljena v različnih informacijskih kanalih festivala. Vedi, da obstajajo tudi t. i. hitri testi, ki omogočajo, da z barvnimi reagenti testiraš substanco. Omenjeni način je v primerjavi z laboratorijsko analizo manj natančen.
Stimulantne droge, kot so ekstazi, kokain, speed, povišajo telesno temperaturo. Ker je poleti vroče, moraš biti na festivalih, ki se odvijajo tudi čez dan, še posebej previden_na. Da preprečiš vročinski udar, ki je smrtno nevarno stanje, delaj redne premore med plesom, pij dovolj tekočine (najboljše so brezalkoholne izotonične pijače, vendar ne več kot pol litra na uro) in poskrbi za ohlajanje v vodi in senci. Za ohlajanje je učinkovito tudi polivanje z vodo. Izogibaj se alkoholu, saj alkohol še dodatno dehidrira, kar otežuje ohlajanje telesa.
Če snifaš, uporabljaj svoj pribor za snifanje. Če vas več snifa z isto slamico/listkom, lahko pride do prenosa hepatitisa C. Uporabi DrogArtove snif-listke.
Ne mešaj drog med seboj. Ob mešanju se izredno poveča nevarnost predoziranja in ostalih zapletov.
Na prizorišču festivala poišči DrogArtovo infotočko ali DrogArtove terenske delavce_ke, ki ti bodo v primeru vprašanj radi_e priskočili_e na pomoč.

 

SPOLNO PRENOSLJIVE OKUŽBE

Seks je super stvar, ampak uporabljaj kondom. Nikoli ne veš, s kom je seksal_a tvoj_a trenutni_a seksualni_a partner_ka, zato poskrbi za zaščito, da se izogneš spolno prenosljivim okužbam. Kondome lahko dobiš na DrogArtovi točki. V primeru nezaščitenega spolnega odnosa pojdi na testiranje za spolno prenosljive bolezni. Test lahko opraviš na infekcijski kliniki v Ljubljani, če si moški, ki ima spolne odnose z moškimi, pa tudi na Legebitri..
Pri seksu velja pravilo aktivne privolitve “Samo JA pomeni JA”. Če nekdo jasno ne odkloni seksa, še ne pomeni, da je za. Zato se pred seksom jasno prepričajta, da si seksa res želita in kje so meje.

 

UGRIZNI V NOČ NA PRAVEM MESTU/NightArt

Glasna glasba lahko trajno poškoduje sluh in ti sproži zvonjenje v ušesih, ki je izredno moteče in ostane lahko za vedno. Zato uporabljaj čepke za ušesa; muzika se bo slišala enako dobro, tvoj sluh pa bo ostal nepoškodovan. Čepke za ušesa lahko dobiš na DrogArtovi točki.
Poskrbi za varen prevoz domov. Ne vozi nikogar in ničesar pod vplivom substanc. Poskrbite za to, da bo tisti_a iz družbe, ki vozi domov, dovolj spočit_a. Večdnevni festivali so namreč utrujajoča stvar in utrujenost na cesti je prav tako nevarna kot vožnja pod vplivom drog in alkohola. Za krajše razdalje v Ljubljani in Mariboru lahko na DrogArtovi točki dobiš tudi kupon After taxi.

 

PRVA POMOČ

Če se počutiš slabo ali je slabo prijatelju_ici, poišči pomoč na DrogArtovi infotočki ali pri medicinski ekipi. Ne boj se natančno povedati, katere droge si ti ali tvoj_a prijatelj_ica vzel_a, tako ti bodo namreč lahko pomagali. Marsikatere zaplete se da preprečiti, če dovolj hitro prideš do pomoči. Če pa je ta čas zamujen, se lahko konča tudi usodno. Zato pazite nase in drug na drugega.